Op deze blog deel ik mijn ervaringen waar het gaat om planten zaaien, stekken, afleggen en opkweken. Voor mijn ervaringen in de tuinkas ga je naar tuinkas.blogspot.nl
woensdag 19 maart 2014
Sla zaaien in de kas | het kan al!
Onlangs al sla gezaaid in de kas. Het weer is dusdanig zacht dat ik het al aandurfde. Inmiddels zijn de zaadjes ontkiemt. Het was goed slazaad (zie foto). Dat wordt flink uitdunnen dus want het betreft hier kropsla. Wanneer je veldsla zaait kun je het dikker laten staan. Maar bij kropsla geldt: een krop heeft zeker een straal van 15cm nodig.
Hopelijk komt er geen vorst meer tot de ijsheiligen.
donderdag 6 maart 2014
Fuchsia stekken | hoe een fuchsia stekken?
Wanneer je ergens een prachtige fuchsia hebt gezien (misschien wel meerdere) kun je natuurlijk altijd aan de eigenaar vragen of je wat stekmateriaal mag knippen.
De beste resultaten bereik je door een jonge (nieuwe/eenjarige) scheut af te knippen. Zorg dat hier enkele knopjes/nieuwe groeipunten aan zitten.
Haal hier de meeste blaadjes af. twee kleine blaadjes aan het deel dat boven de grond uitkomt is voldoende. De onderkant kun je aantippen met stekpoeder. Maar dit is absoluut niet noodzakelijk voor een nieuwe plant. Wel is de kans groter dat het lukt en zal de stek iets sneller wortels vormen. Maar als je de hele winter de tijd hebt (in geval van een najaarsstek) is het niet nodig.
Koop een zakje zaai/stekgrond en vul een klein potje (denk aan het formaat van een plastic bekertje). Zorg ervoor dat er voldoende gaatjes in de bodem zitten. Een constant natte grond is niet de bedoeling.
Vervolgens zorgen voor een lichte plek (niet in de felle zon) met een constante temperatuur van 15-18 graden. Bij mij gingen ze "aanslaan" na ongeveer 2 maanden. Je moet dus even geduld hebben. Bij hogere temperaturen kan het sneller gaan maar raad ik af. Koel opkweken geeft een sterker plantje.
Wil je een mooie volle fuchsia dan is het zaak dit de stek "aan te leren". Zodra de stek in de groei zit en er circa 3 bladpaartjes aanwezig zijn snoei ik het topje er af. Het gevolg is dat het plantjes nieuwe scheutjes aanmaakt en niet met een scheut de hoogte in schiet.
Hier de eerste foto's. Meer foto's van de de groeistadia volgens zsm!
De meeste zaadjes zijn nu plantjes...
De meeste zaadjes zijn inmiddels kleine plantjes. Ik heb ze in huis laten ontkiemen in zaai/stek grond. Deze grond is zeer geschikt omdat het een luchtige structuur heeft en een min. aan meststoffen. Potgrond is al snel te rijk en te zwaar.
Hieronder een indruk:
Allereerst hieronder twee Cayenne peper plantjes
Tomaten (kerstomaten) :
Paprika planten:
Prei plantjes:
Updates volgen binnenkort!
dinsdag 4 maart 2014
HORTENSIA'S BLAUW MAKEN | hoe de kleur van een hortensia veranderen?
Hortensia's blauw maken. Ik had er wel eens wat over gehoord.
Achter mijn huis had ik dus een aantal hortensia's staan welke net niet blauw waren. Nu wilde ik graag diepblauwe Hortensia's.
Het is dus zo dat je de kleur van een hortensia kunt beïnvloeden. De plant heeft namelijk de neiging om ijzersporen/aluminium sporen om te zetten in een blauwe kleur ipv donker roze/rood.
Ik heb een aantal maanden geleden het volgende gedaan:
spijkertjes aan het roesten gemaakt in zout water. Na enkele maanden waren ze lekker roestig en ik heb ze gewoon laten liggen. FLink roeren zodat er dus ook roestschilfers in het water kwamen. Uiteindelijk heb ik het roestwater (inclusief de spijkertjes) rondom de plant gegoten.
Maar om de kans op succes groter te maken heb ik nog iets gedaan. Namelijk aluminiumsulfaat toevoegen.
Dit klikt ingewikkeld. Is het niet. Na een kort onderzoekje bleek dat ik dit gewoon bij Kruidvat kon kopen in de vorm van een scheerblokje. Deze heb ik versneden met een zaagje en zoveel mogelijk opgelost in lauw water. Vervolgens dit ook bij de plant gegoten.
Ik hoop u zsm prachtig blauwe hortensia's te kunnen laten zien!
Van belang:
Wilt u blauwe hortensia's, gooi er dan nooit kalk bij. Waar bv een druif een groot liefhebber van kalk is zal een hortensia er eerder roze/rood van worden. Voor een blauwe hortensia is het van belang dat er sprake is van redelijk zure grond.
Hieronder nog een foto van de hortensia in "wintersituatie"
Het is weer tijd om eea te gaan zaaien. Leuk!
Beste bezoek(st)er,
Leuk dat je mijn blog over zaaien/stekken/opkweken enz eens bezoekt!
Geruime tijd lag mijn blog stil omdat ik het enorm druk had met allerlei andere dingen.
Het is nu begin maart. De tijd om van alles en nog wat te gaan zaaien en opkweken. Daar ben ik vandaag dus ook mee begonnen. Ik moet nog wat leuke foto's maken van mijn nieuwe "probeersels".
Kom vooral weer eens terug want dan staan hier waarschijnlijk wat foto's van de start van dit seizoen.
Ik kan alvast wel zeggen dat ik me dit jaar ga focussen op de volgende planten/gewassen:
-Fuchsia's (stekken)
-Rode peper (zaaien)
- Cayennepeper (zaaien)
- watermeloenen (zaaien)
- paprika (zaaien)
- Hortensia (afleggen)
- Druf blauw bianca (afleggen)
- prei (zaaien)
De tuinkas is weer gemaakt (door storm was er veel glas kapot). Ook heb ik de grond in de kas verrijkt (kalk/mestkorrels en wat nieuwe aarde). Later daarover meer.
Alles staat nu binnen te ontkiemen.
Tot binnenkort!
Abonneren op:
Posts (Atom)